sunnuntai 10. elokuuta 2008

McTomi

Terveisiä Skotlannista. Matkustin juuri seitsemän tuntia lentokoneessa ja sitten seitsemän tuntia junassa. Olen suht pihalla ja kello on aamulla kahdeksan. Jetlagin takia aivot ovat urheilufanin tasolla. Vieressäni kuorsaa suomalainen koomikkokollega jota yritän herättää tällä näpytyksellä. Jos mä en saa nukuttua niin miks muiden pitäisi? Vasta-argumentti: Empatia on positiivinen ominaisuus evoluution kannalta. Tosin niin on itsekkyyskin. Käytäntö kylläkin todistaa että joku argumentoi tyyliin "ihminen on eläin" vain silloin kuin haluaa luvan tehdä pahaa.

En siis majaile enää jenkeissä. Vajaan kuukauden tutkimusmatkani tuli päätökseen ja nyt on vuorossa pari viikkoa Edinburghissa. The Edinburgh Fringe on koko elokuun kestävä maailman isoin esittävän taiteen festari. Olen täällä neljättä vuotta putkeen. Ideana on vetää show parin suomalaisen kollegani kanssa 15 iltana peräkkäin ja samalla tehdä muualla irtospotteja sekä seurata komiikkaa. Tästä tulee hauskaa ja rankkaa. Auttais jos saisin vaikka tänään unta jossain vaiheessa.

Jetlag on outo juttu. Etenkin itään matkustaessa kun missaa välistä päivän. Tuntuu siltä että väsyttää, muttei nukuta. Kokoajan nälkä muttei saa syötyä. Aistit ovat herkkinä mutta silti ihan kuin kulkisi unessa. En osaa kuvailla. Ajatuksia ei saa keskitettyä mihinkään. Tomaatti on maukas ruoka mutta miksi ulkoministerimme korvattiin ainoalla tyypillä joka on vielä huonompi?

On ikävä New Yorkia jo nyt. Siellä on ainutlaatuisen pirteä fiilis koko kaupungissa. Aamulla herätessä tuntui siltä että tänään voi tapahtua jotain kivaa ja mikä vaan on mahdollista. Brittilä on taas jämähtänyt historiaan. Näillä ei asunnoissa ole kynnyksiä koska talvella kuuluu palella. Insinöörikansan vastakohta. Skotlanti on ehkä ainoa mesta mistä löytyy vielä pahempaa ruokaa kuin englannista. Kun luin iltiksestä että skottilainen huippukokki (paradoksi) haukkui suomalaisen perinneruoan lyttyyn niin repesin täysin. Sitten luin uutisen uudelleen epäuskosta ja rupesin odottamaan artikkelimuotoisia vastaiskuja. Mutta ei. Uutisoitiin vain siitä kuinka meidän pitäisi uudistaa menoa jne. Haloo! Pienen pohjoisen maan nöyryys on välillä ymmärrettävää mutta jos upporasvapaistoäijä kuittailee sisäelinpiirakallaan niin silloin voi jo haistatella.

Tulen jonkun verran haukkumaan tätä saarta blogissa. Joku voi ihmetellä että miksi ylipäätään viihdyin täällä kolme vuotta putkeen. Komiikkaskene on uskomaton ympäri koko maata, etenkin Lontoossa ja Fringen aikana Edinburghissa. Siihen on pari syytä: Ensinnäkin tekopyhyys on loistava aihe komiikalle. Se ei täältä luokkayhteiskunnasta heti lopu kesken. Toiseksi brittiläisen elämän kurjuus on siedettävissä vain hyvän viihteen avulla joten sellaista tänne on kehittynyt.

Hyvää yötä.

Ei kommentteja: