maanantai 4. elokuuta 2008

Internet ja komiikka

Ennen oli kaikki paremmin. Koomikko meni lavalle ja kertoi juttuja. Yleisö nauroi tai ei. Kaikki tapahtui siinä hetkessä. Ei tarvinnut jälkeenpäin miettiä että sujuiko. Mutta nykyään on tällainen juttu kuin internet jonne pitäisi laittaa nauhoitettuja settejä arvioitavaksi. Jotkut voivat sitä kautta päästä staroiksi jopa maissa joissa eivät ole näkyneet edes telkkarissa. Tästä esimerkkinä ovat Pablo Franciscon loppuunmyydyt keikat ja melkoinen hype. Paikalle tuli jopa jengiä ketkä eivät ikinä olleet nähneet suomalaista lavakomiikkaa.

Elikkä jotain pitäis tehdä ja laittaa nettiin. Nyt! Itsekin siksi olin juuri sketsiä kuvaamassa ja sen jälkeen kerroin ihan vaan juttuja kameraan. Saas nähdä millaista jälkeä tulee. Yksi pätkä mulla on jo netissä:

http://www.theworldstandsup.com/Comics-A-Z/Walamies.aspx

Ton kuvaukset olivat Lontoossa helmikuussa ja show näytettiin brittien telkassa heinäkuussa. Ennen kuin tuota enempää arvioin niin yksi mielipide: Kaikki komiikka näyttää telkussa paskemmalta kuin livenä. Ihan kaikki. Tähän on pari syytä.

Yksi: Kolmiulotteisuus on hauskempaa kuin kaksiuloitteisuus. En tiedä miksi. Ehkä siinä on lisää ulottuvuutta, hehee.

Kaksi: Ihmiset nauttivat enemmän jostain jos siitä pitää maksaa. Okei tämä vertaus ei aina pidä paikkaansa koska on ilmaisia livekeikkoja sekä joku voi vaikka ostaa komiikka-DVD:n. Mutta yleensä ruutukomiikka on ilmaista ja livekama ei. Tämä on outoa ilmiö mutta kokemuksen kautta todeksi havaittu. Laitettiin kerran ilmaiseen liveklubiin yhden punnan sisäänpääsymaksu ja tapahtui outoa: tuli enemmän yleisöä ja se oli aktiivisemmin messissä. Jokin osa aivoista vain sanoo että "Nyt pitää nauttia kun tässä on jotain panoksena". Sama osa sanoo välillä "Tää on ilmaista eli katotaan nyt jos tsägällä saa yhet naurut". Muistan kuinka skidinä vuokratessani videon tsemppasin oikeen että nautin siitä, verrattuna telkasta suorana katsottuun.

Kolme: Ruudun kautta on hankala saada flow-tilaa. Tämä on parasta mitä voi livenä käydä. Jotenkin vaan yleisön ja esiintyjän kemiat osuvat yhteen ja aika vierähtää kuin siivillä. Tuntui kuin olisi tuntenut tuon tyypin lavalla koko ikänsä. Ruudulta taas tulee vain yksittäisiä juttuja ja katsoja jokaisen alussa miettii tarkkaan että tykkääkö juuri tästä. Tilanne muistuttaa enemmänkin äikänmaikkaa tarkastamassa ainetta kuin viihdettä. "Tossa kohtaa olisit voinut korostaa samaistumista."

Elikkä mitä järkeä esiintyä telkassa tai netissä? Pablo-ilmiö. Peppuja penkkeihin livekeikalle.

Telkussa toimivat eri asiat kuin klubeilla. Ensinnäkin impro menettää tehoaan. Klubilla on huikea fiilis kun koomikko hetkessä keksii lohkaisun. Yleisölle puhuminen ylipäätään menettää maagisuuttaan. Yksittäiset vitsit taas korostuvat. Tämä on minulle hyvä koska niitä kerron melko paljon. Ehdin parin minuutin spotissa kertoa enemmän naurukohtia kuin tarinoivampi tyyppi.

Tosta clipistä: Esiinnyin kymmenen minuuttia ja siitä leikattiin telkkariin kuuden minsan spotti ja nettiin kaks ja puoli. Editoinnista minulla ei ole mitään kontrollia. Itse olisin näyttänyt eri kohdan koska lopussa kerroin parempia juttuja. Alun juttuni suomalaisuudesta eivät ole kovin inspiroituja koska olen kyllästynyt käsittelemään aihetta, ja sivuan sitä hyvin vähän keikan alussa koska on käytännössä pakko. Mutta tuottajan mielestä suomalaisuuteni on kova juttu joten sitä korostettiin.

Settini oli suunniteltu kuin normaali klubisetti silleen että kymmenen minsan otos muodostaa järkevän kokonaisuuden. Tämä taisi olla virhe, sillä nyt parin minsan otos näyttää tyhmältä. Olisi pitänyt unohtaa liveyleisö kokonaan ja kertoa irronnaisia juttuja. Ensi kerralla tiedän tämän. Tuntuu vain niin oudolta esiintyjänä laiminlyödä paikalla olevaa yleisöä. Mutta ehkä se on tulevaisuus.

P.S. Jos olet nähnyt komiikkaa vain läppäriltä niin suosittelen klubi-iltaa. www.koomikot.com listaa Suomen keikat. Lupaan että kokemus on huomattavasti intensiivisempi kuin olettaisit.

2 kommenttia:

Raila kirjoitti...

Joskus on käynyt niinkin, että on tykästynyt johonkin koomikkoon videolla, mutta sitten livekeikka ei ole oikein lunastanut odotuksia. Sit se video tavallaan toimii todisteena, ettei se koomikko oikeasti huono ole, vaikka juuri sinä päivänä ei livenä oikein toiminut.

Merimies kirjoitti...

Hyvä huomio. Tämä sama ilmiö pätee varmaan myös pornotähtiin.